26-04-17

Kluisbergen op 8mm

Met dank aan mevrouw Vangeersdaele uit Wortegem-Petegem om een reeks 8mm filmpjes die haar vader destijds maakte, te laten opnemen in het archief van Erfdeel Kluisbergen. Uren filmmateriaal uit de jaren '70 en '80 die vooral in Ruien werden opgenomen. Omloop Kluisbergen, wielerkoersen, paardenkoers, voetbal, opening recreatieoord, handelsbeurs, inhuldiging burgemeester en zoveel meer, passeren de revue! Het zal wel wat tijd vergen om alles te bekijken en te ordenen maar nu zullen ze zeker bewaard blijven als onderdeel van onze gemeentelijke geschiedenis.

 

20170426_192034.jpg

20:09 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)

18-10-16

50 jaar Kluisbergen

De fusie in 1970-1976

 

In 2020 zal Kluisbergen een halve eeuw oud/jong zijn. De gemeenten Berchem, Kwaremont, Ruien en Zulzeke fusioneerden in 1970 tot het nagelnieuwe Kluisbergen. In 1976 gingen er zelf stemmen op om Kluisbergen uit te breiden met Kerkhove, Meerse (deel Melden) en Nukerke. Hier kwam evenwel niets van in huis.

Masterproef Politieke Wetenschappen

In het kader van een masterproef (licentiaatsthesis) in de Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Gent wil ik achterhalen hoe deze fusie tot stand is gekomen en hoe partijen inspeelden op deze nieuwe realiteit. Naast archiefonderzoek wil ik graag een oproep doen aan Kluisbergenaren die nog beschikken over verkiezingsmateriaal, krantenartikelen, bestuursverslagen,… uit deze periode om deze zaken ter inzage te stellen voor mijn onderzoek. Ik ben ook op zoek naar anekdotes die het verhaal wat kleur kunnen geven. Samen kunnen we, letterlijk, een stukje geschiedenis schrijven. De promotor van mijn eindwerk is Koenraad De Ceuninck die het standaardwerk over de grote fusieoperatie van 1976 schreef. Mijn opleiding als historicus en uw bijdrage dienen als garantie dat dit een objectief en zo volledig mogelijk relaas wordt van de fusie.

Erfdeel Kluisbergen 2020

Om dit project tot een goed einde te brengen, werk ik samen met Erfdeel Kluisbergen. Het is de bedoeling om het gevonden materiaal aan hen ter beschikking te stellen. Zij hebben een eigen lokaal in het oud gemeentehuis van Berchem om dit in bewaring te houden. Zo voorkomen we dat later heel wat, historisch interessant, materiaal verloren zou gaan. Dit materiaal kan dan ook dienen voor andere bijdragen in het tijdschrift van Erfdeel Kluisbergen en om 50 jaar Kluisbergen luisterrijk te vieren in 2020.

Alvast bedankt voor uw enthousiaste medewerking,

Emile Desimpel

0472/430569 / emile.desimpel@gmail.com / Grote Herreweg 93
Master in de Geschiedenis / Masterstudent Politieke Wetenschappen

 

kluisb.jpg

12:38 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)

09-10-14

Erfgoed in de Vlaamse Ardennen

erfgoeddag.jpg

 

Beste inwoner van Kluisbergen

Iedere stad en gemeente in de Vlaamse Ardennen heeft een schat aan cultureel erfgoed. We hebben het eens niet over de historische gebouwen, maar over de verhalen, gebruiken, tradities en rituelen die van generatie op generatie doorgegeven worden. Of over andere sporen uit het verleden: gekoesterde voorwerpen van vroeger, of foto’s, films en boeken. Nu al doen de gemeenten inspanningen voor het rijke erfgoed in onze streek, maar het is een veel sterker verhaal als dit samen gebeurt en uitmondt in een gemeenschappelijk initiatief. Daarom hebben dertien steden en gemeenten van de Vlaamse Ardennen beslist om samen te werken rond de erfgoeddag in 2015.  
 
Voor een geslaagde erfgoeddag zijn we nog op zoek naar je favoriete traditie, een vergeten recept, naar een straf verhaal over het leven van alledag, over mensen die in het collectief geheugen gegrift zijn. We zijn op zoek naar een grote diversiteit aan verhalen, praktijken en gebeurtenissen die onze regio rijk is, van seizoensarbeid tot het volksleven, van recepten tot ambachten.
   
Ken je een straf verhaal uit het verleden van onze streek? Heb je bijzondere jeugdherinneringen die niet verloren mogen gaan? Schrijf het in enkele regels neer of vertel het ons. Verras ons en misschien wordt je herinnering onze inspiratie voor de activiteit op Erfgoeddag.
 
Alvast bedankt voor je moeite!

Neem contact op met:
Bert Dekimpe
p/a bibliotheek
Brugzavel 25B
9690 Kluisbergen
055/23 16 57
kluisbergen@bibliotheek.be

of breng een bezoek aan het lokaal van Erfdeel Kluisbergen (oud gemeentehuis Berchem – open elke laatste zondag van de maand 9.30u-12u)

19:56 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)

25-05-14

winnaars wandelzoektocht!

imagesSB08RS7U.jpg

En dit zijn de winnaars: 1. Peter, Emma en Emiel Martens, 2. Heinz De Craeye, 3. Sabine Vanmeerhaeghe. Deze personen krijgen een boekenbon in de bus!

 

 

09:11 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)

21-03-13

Erfdeel Kluisbergen: het Tijdschrift 5

Jawel, nummer 5 is daar! Zesenzestig pagina's met een waaier aan gemeentegeschiedenis. Voor elk wat wils!  Een voorsmaakje: de gemeentewapens, de geschiedenis van de kerk van Ruien, het Kluisvelodroom, stoommelkerij 'La Rive', onze maagdekens in wit, brouwerijhistories... Binnenkort kan u dit alles lezen, dit weekend worden ze bij de leden in de bus gedeponeerd. 

 

Geïnteresseerd in het tijdschrift?  Voor amper € 8 per jaar kan u zich lid maken en kan u genieten van 2 tijdschriften per jaar in een handig pocketformaat!

ek 3.1.jpg

23:16 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)

11-03-13

24 maart 2013: Vrij bezoek Erfdeel Kluisbergen.

voormaliggemeentehuis.jpgUitzonderlijk zal in maart ons lokaal niet de laatste zondag voormiddag open zijn maar wel een weekje vroeger. Pasen en de Ronde van Vlaanderen zorgen voor wat praktische belemmeringen. Dus iedereen is welkom op zondag 24 maart, van 9u30 tot 12u00.

21:35 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)

06-01-13

het nieuwe jaar

Tijd om eens terug te blikken naar 2012.  Voor onze vereniging was het een geslaagd jaar: we konden namelijk ons lokaal in gebruik nemen en hebben sindsdien een aantal bezoekers mogen ontvangen.  Het was tevens ook een jaar waar we weer een aantal mooie giften ontvangen hebben. De hele lijst opsommen is misschien onbegonnen werk maar er zaten wel enkele pareltjes tussen zoals bevolkingsregisters van Ruyen, het verloren gewaande bouwplan van de kerk van Ruien, talrijke bidprentjes, ingelijste foto's van Berchemse verenigingen, enz.  Maar ook iedereen die foto's en dia's schonken of ter beschikking stelden zodat we deze konden inscannen hielpen mee aan ons archief.  Aan al deze mensen zeggen we uitbundig dank!  Zij mogen gerust zeggen: "ik hielp Erfdeel Kluisbergen groeien."  We hopen dat we ook in 2013 zoveel vrijgevigheid en sympathie mogen kennen.

Als afsluiter onze laatste aanwinst: talrijke Berchemse verkiezingspamfletten uit 1952.  De verscheidenheid van deze pamfletten geeft een mooi overzicht van hoe de twee politieke blokken elkaar bestookten en repliek gaven via het drukken van pamfletten.

berchem 1952.jpg

21:26 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)