25-05-10

Het Doveleenbos

Er is waarschijnlijk geen mens in Kluisbergen die deze naam gebruikt maar een deel van 'ons Kluisbos' wordt officieel wel het Doveleenbos geheten. Op diverse hedendaagse kaarten wordt die naam steevast gebruikt. Echt ingeburgerd zal dit waarschijnlijk nooit geraken. Volgens de weinige informatie die ik kan vinden, is het Doveleenbos het stuk bronbos tussen Vierschaar en het openluchtzwembad. Of toch ongeveer, we kijken niet op een boom minder of meer.

Waar komt die naam eigenlijk vandaan? Want een dovenleen is nu niet echt een woord dat je in de woordenboek zal vinden. Het is natuurlijk allemaal wat vaag dankzij de tand des tijds maar wat we met zekerheid kunnen zeggen: de oorsprong van het Dovenleenbos ligt bij een persoonsnaam. In het Landboek van Ruyen (1729) wordt Ruien in wijken opgedeeld. Eén van die wijken staat beschreven als " Simoen Den Doovenleen". Het is het gebied tussen Rijerstraat en het dorp, met een uitloper langs de Kokereelstraat (richting bos dus). In dat gebied zijn verschillende percelen eigendom van ene Simoen (of Simon) Den Dooven. Het aanvoegsel -leen kan enkel maar betekenen dat deze persoon ze in leen kreeg of ze in leen gaf. Dat is me nog niet duidelijk maar eigenlijk is dit nu niet zo belangrijk. We weten alvast wie er aan de basis lag van het Doveleenbos. De wijk "Simoen Den Doovenleen" moet dus tot een aardig stuk in het huidige bos gelegen hebben.

Simon mag trots zijn... hij heeft een bos naar zijn naam gekregen.
De familienaam Den Dooven komt trouwens nog een tijdje in onze gemeente voor. Zo is er vermelding van Arent en diens zoon Huibrecht. Eigenaars van de Herberg De Sterre in Berchem (1720). Voorts zijn er dan nog een hele reeks afstammelingen... maar dit zou ons alweer een pak verder brengen van het mooie Doveleenbos.
doveleenbos

23:27 Gepost in geschiedenis | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.