25-05-10

Naamloze straten

Dat we in Kluisbergen niet echt verwend zijn met de vele aspecten van erfgoed, dat zal menig mens wel al gemerkt hebben. In vergelijking met de vele omliggende gemeenten is het in Kluisbergen toch wel wat zoeken naar monumenten, historische verwijzingen en kennis van eigen gemeentelijke geschiedenis. Het resultaat van decennia lang weinig interesse van de gemeentelijke overheid? Zelfs het mooie hoofdgebouw van de gemeentelijke jongensschool in de Berchemstraat moest er enkele jaren geleden aan geloven om plaats te maken voor een 'groene opvulling'. Uitverkoop (zoals het boswachtershuisje, Kastanjehof en de Vierschaar) of afbraak is nu niet echt een goeie basis om een gemeentelijk patrimonium op te bouwen of zelfs te handhaven.

Eerlijkheidshalve dienen we natuurlijk wel de mooie gemeentelijke realisatie van de pastorij te Berchem te loven. Misschien, heel misschien heeft dit gebouw teveel aandacht gekregen en ging dit ten nadele van vele andere mooie gebouwen... instandhouding zou al een mooi resultaat zijn, het hoeven niet allemaal dure, polyvalente gebouwen te worden. Benieuwd naar wat de toekomst ons zal brengen met het Huis Decock in de Berchemstraat.

Niet te vergeten dat er ook diverse private initiatieven geweest zijn in Berchem. Het centrum is echt een revival aan het meemaken. Spijtig genoeg dat de KB(C) daar al voor de tweede maal een miskleun heeft neergepoot in het centrum, twee herenhuizen sneuvelden al voor doodse gevels (oud en nieuw bankkantoor).

En eigenlijk gaat dit bericht niet enkel over de gebouwen. Ik weet niet of er al iemand eens goed naar ons stratenplan gekeken heeft? Buiten de Stationsstraat en Molenstraat is er echt niets meer dat je kan linken aan gemeentelijke geschiedenis. En nochtans waren er destijds wel enkele naamstraten die verwezen naar belangrijke personen, meestal burgemeesters / brandweercommandanten (blijkbaar ooit een standaard cumul?). Ook hier kwam de bulldozer van gemeentegeschiedenis voorbij...

straten

23:44 Gepost in geschiedenis | Permalink | Commentaren (5)

Commentaren

Van Coppenolle Straat!!!

Een straat die onze achternaam draagt

August Van Coppenolle was mij oom.

Gepost door: Thomas Van Coppenolle | 01-11-10

Er zijn zelfs 2 August Van Coppenolle' s geweest die burgemeester van Berchem waren. Ene August (°1862) van 1910 tot 1912. De andere August (°1905) van 1944 tot 1953. Deze laatste was dan ook nog bevelhebber van de Berchemse brandweer en directeur van de fabrieken Van Coppenolle Gebr. NV.

Gepost door: Pieter-Jan | 01-11-10

Bedankt voor uw informaties!!

Gepost door: Thomas Van Coppenolle | 24-11-10

Geachte Meneer Vanhaesebrouck,

Ik zou graag enkele documentaties of informaties over mijn Famillie.

Hebt u nog het derde tijdschrift ( Maart 2012)( En deze keer niet minder dan tachtig pagina's vol gemeentegeschiedenis! Een compilatie van diverse stukjes: ons industrieel verleden met een reportage over de ijzergieterij Van Coppenolle)

Alvast bedankt,

Thomas Van Coppenolle

Hoogberstraat,8
9690 Kluisbergen( Zulzeke)

Gepost door: Thomas Van Coppenolle | 23-05-12

Hallo Thomas,

Spring eens binnen in de bib (Brugzavel), normaal gezien zal daar een nummer liggen ter inzage. Je kan je natuurlijk ook direct lid maken, dan krijg je ons tijdschrift twee maal per jaar gratis in de bus!

mvg
Pieter-Jan

Gepost door: Pieter-Jan | 23-05-12

De commentaren zijn gesloten.