25-05-10

Vergeten verschrikking 1944

Het is alsof het vergeten moet worden: in geen enkel museum of historische kaart wordt het vermeld. Ook is er nauwelijks literatuur te vinden en is het internet zwijgzaam. Toch speelde er zich zo'n 65 jaar geleden wel degelijk belangrijke feiten af in onze gemeente.

Begin augustus '44 werd het kasteel van Calmont ingenomen door een Duitse bezetting. Een groep van zo'n 60 militairen, een bonte mix van SS, Organisation Todt, Luftwaffe en Flak, sloten het kasteeldomein af. Al snel kwam het verzet te weten dat er een V1 basis werd gebouwd. De V1 bom was de eerste vliegende bom die massaal ingezet werd tegen Antwerpen, Luik en Londen. De basis op Calmont zou naar Parijs gericht zijn. Gelukkig was deze niet tijdig klaar en alhoewel er zo'n 70 à 90 bommen reeds aanwezig waren, werd er vanop Calmont geen enkele bom afgeschoten. Omdat de Engelse troepen reeds in de buurt waren, besloten de Duitsers om alles op te blazen. Op 3 september werden twee luide knallen tot op grote afstand gehoord. Tot twee kilometer rond het domein sneuvelden menig ruit en dakpan. Het 'nieuw' kasteel werd tot een ruïne herleid. Eigenlijk mogen we van geluk spreken dat deze basis nog niet operationeel was want anders was het misschien een doelwit voor een luchtbombardement geweest. En dan zou er een pak meer schade of zelfs slachtoffers geweest zijn.

Van deze feiten is er zo goed als niets meer te vinden. Enkel wat oude foto's en een artikeltje in Le Patriote Illustré (nov. 1944). In dat artikel werd er zelfs de opmerking gemaakt dat niemand eigenlijk wist of er reeds een lanceerplatform aanwezig was of niet. Zelfs amper enkele maanden na de feiten was het dus al een half mysterie. Bizar, niet? Er zou eigenlijk eens werk moeten gemaakt worden van een zoektocht naar overblijfsels (betonnen platformen, oude plannen, verslagen uit die tijd...) zodat er een blijvende herinnering kan zijn van deze donkere periode.

v1 calmont

23:46 Gepost in geschiedenis | Permalink | Commentaren (2)

Commentaren

In juli en aug 1944 waren de famile descamps en versavel tijdelijke bewoners van het oud kasteel.
Waren daar heen gevlucht vanuit Kortrijk voor de hevige bombardementen(juli 1944) op Kortrijk.Ik was toen 5 jaar oud.Mijn oudere broers weten daar meer anekdotes en eventuele foto's en histories te vertellen over deze plaats.
Misschien eens contact opnemen met Pol Descamps op
volgend e-mail adres ptd.partners@telenet.be t.056/ 21 49 00 Kortrijk

Met vriendelijke groeten ,

Lieven Descamps t.056/21 44 76

Gepost door: lieven descamps | 05-10-14

Dag Lieven,

dank voor deze info! We zullen zeker contact opnemen met jouw broer.

met vriendelijke groet,
Pieter-Jan

Gepost door: Erfdeel Kluisbergen | 21-10-14

De commentaren zijn gesloten.