28-05-10

Gemeentewapens.

Ook Kluisbergen heeft zijn gemeentewapen.  Deze wordt weliswaar zelden gebruikt maar ze is toch iets te mooi om er zomaar aan voorbij te gaan.  Op de linkerzijde van deze pagina zien jullie trouwens dit wapen.  Een samengesteld schild dat we eens gaan uitpluizen.

De eerste afbeelding toont ons de drie gemeentewapens van Berchem (1956), Ruien (ontwerp) en Zulzeke (1818).  Kwaremont had er geen.  Deze werden gebruikt als stempel om gemeentedocumenten te bezegelen. 

gemeentestempels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op elk van deze oude gemeentewapens zien we een schild met een zeer aparte invulling.  Het gemeentewapen van berchem draagt het schild met jachthoorn van de van Pottelberghe's, de laatste heren van Berchem.  In het gemeentewapen van Ruien, slechts een ontwerp doch nooit vergund, zien we het wapenschild met wassende manen van de Odemaere's, laatste heren en vrouwen van Ruien tot aan de Franse bezetting.  Zulzeke wijkt een beetje af.  Het is een iets ouder ontwerp dan de twee andere zegels, duidelijk te zien aan de meer sobere invulling.  Hier blijkt de betekenis mysterieuzer: een dame met hond.  Volgens de overlevering zou het Diane de Merode zijn. Merode, het geslacht heren en vrouwen van Kwaremont-Zulzeke-Ruien uit het oud regime.

 

 

gemeentewapens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het samengesteld gemeentewapen van Kluisbergen draagt kenmerken uit bovenstaande schilden: de kleuren + het symbool van Berchem en Ruien;  de kleuren van het wapen van Zulzeke.

 

schild kluisbergen2

 

 

 

 

21:31 Gepost in geschiedenis | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.