10-07-10

Flandria Illustrata

Flandria illustrata is een historiografisch en cartografisch werk uit 1641 van de Vlaamse kanunnik Antonius Sanderus. Het bevat voornamelijk beschrijvingen van de steden en dorpen van het voormalige graafschap Vlaanderen, naast een beschrijving van zijn graven en bisschoppen. Vaak werd ook een kaart of tekening van een stad of dorp toegevoegd. Het werk kende verschillende heruitgaven en werd in 1735 ook in het Nederlands uitgegeven onder de titel Verheerlykt Vlaandre. Vandaag de dag wordt de tekst van Flandria illustrata als weinig objectief beschouwd en wordt de bron vooral vanwege haar prachtige kaarten en tekeningen gewaardeerd.

Hieronder een kaart van het huidige Kluisbergen. Dorpsnamen worden niet altijd vermeld, de voorkeur wordt gegeven aan belangrijke huizen of hoven:  Cappel therpelghen, Vervallenhof Labauwe, Meute aenthof ter Becke, Baugaert meute, Nieu Cappel der Hooger Cluysse,  't Goet ter Donckt...

Berchem kreeg zelfs een vermelding in het boek maar Latijns is niet mijn sterkste punt.  Ik vermoed dat het gaat over 'bekende' Berchemnaren?  Degene die zich geroepen voelt om de Latijnse tekst te vertalen, ga uw gang! 

flandria illustrata- berchem

19:42 Gepost in geschiedenis | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.