08-08-10

Walenschepen

Walenschip, Waal of gewoon bak, is eigenlijk de Vlaamse betiteling van een kanaalschip dat zorgt voor het transport tussen de industriegebieden van Wallonië en het noorden van Frankrijk en de grote zeehavens. Het zijn eigenlijk niet meer dan rechthoekige bakken met een zeer stompe, afgeronde kop en kont.

Later op het einde van de 19de eeuw, begin 20ste eeuw, toen de mechanisering van de sleepdienst op gang komt en de paarden overbodig worden, gaat men de middenroef (de stalplaats aan boord waar de paarden verbleven tijdens rust)  inrichten als woonruimte voor het schippersgezin. De meeste scheepsbouwwerven van dit type schip bevinden zich in Wallonië en in het noorden van Frankrijk, maar ook in Vlaanderen worden ze regelmatig gebouwd. Met hun lengte van 39 m bij een breedte van 5 m passen ze in het sluizensysteem van toen.

 

Op onderstaande postkaart zien we twee Walenschepen, voortgetrokken door een 'moderne' sleepboot.  Het jaagpad dat destijds diende voor de trekkrachten, mankracht of paardenkracht, ligt er verlaten bij.  Een zege voor de huidige wielertoeristen.

ruien schelde.JPG

 

 

22:42 Gepost in geschiedenis | Permalink | Commentaren (0)