27-09-11

Erfdeel Kluisbergen, het Tijdschrift 2

Het tweede tijdschrift is er!   Tweeënzeventig pagina's vol gemeentegeschiedenis.  Eigenlijk is het toeval maar de meeste artikels gaan over de oorlogsgeschiedenis van onze gemeente.  Dit onderwerp was tot op heden zo goed als onbesproken gebleven (zo wijdt het uitgebreidde boek "De Lange Weg naar Kluisbergen" amper enkele alinea's aan beide oorlogen) en werd het dus hoog tijd om deze bewogen geschiedenis eens neer te schrijven: van de oversteek van de Schelde door Duits troepen in 1940, de bezetting van het klooster te Kwaremont in 1914-18, het krijgsgevangenenkamp te Calmont, enz.  Natuurlijk zijn ook de vervolgverhalen van Liederick en het oorlogsdagboek van René Buysens terug te vinden in de tweede editie.  En voor de grappige noot zorgt een prachtig relaas uit de processen-verbaal van enkele veldwachters uit einde 19e eeuw.  We zijn alvast tevreden met het resultaat van de tweede editie.  Zeer binnenkort zullen de tijdschriften bij de leden in de bus gestoken worden!

Geïnteresseerd in het tijdschrift?  Voor amper € 8 per jaar kan u zich lid maken en kan u genieten van 2 tijdschriften per jaar in een handig pocketformaat!

 

ek tijdschrift 1.2.JPG

20:33 Gepost in boeken | Permalink | Commentaren (0)

17-09-11

Archeologische vondsten in Ruien

 

In het kader van het bouwproject Rosalinde voerde SOLVA op een terrein langs de Kapellestraat een proefsleuvenonderzoek uit. Rosalinde is gelegen in de nauwe doorgang tussen de Kluisberg en de Schelde, vlakbij Romeinse bewoningssites en in de nabijheid van een Romeinse baan. Op bepaalde delen van het terrein zijn in het verleden tijdens een prospectie dakpanfragmenten (Romeinse type) en glauconiethoudende kiezelzandsteen aangetroffen, op basis waarvan bewoningssporen konden vermoed worden. En deze vermoedens waren correct, het proefsleuvenonderzoek bracht een aantal vondsten aan het licht die kunnen gelinkt worden aan Romeinse bewoning.  In het volgende Gemeentelijk Informatieblad zullen er meer details bekend gemaakt worden. 

archeologie.jpg

 

23:25 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)

Uitvalsbasis

De kogel is door de kerk: de werkgroep Erfdeel Kluisbergen krijgt van het gemeentebestuur een lokaal ter beschikking!  De bovenverdieping van het oud gemeentehuis te Berchem zal spoedig ingericht worden als archief en vergaderruimte. Naar de toekomst toe willen we ook op vaste tijdstippen het archief openstellen voor het publiek. Voor wie eens wil snuisteren in de geschiedenis van de gemeente of informatie wenst ivm de werking van Erfdeel Kluisbergen.  De eerste stappen werden gezet, spoedig meer nieuws.

 

oud gemeentehuis.JPG

23:10 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)