24-01-12

Bruin of blond

Een organisatie van Davidsfonds Kluisbergen en Erfdeel Kluisbergen, een bruisende avond met pittige getuigenissen van gedreven brouwers van vroeger en nu. 

nacht vd geschiedenis.jpg

Inkom € 8 – Davidsfonds- & Erfdeelleden € 5
Deuren 20.00 u - GOC Kwaremontplein

Voorinschrijving is gewenst, via Luc Delaruelle Pladutsestraat 10 Kluisbergen,  055 309 813 / 0479 691 566 luc@optiekdelaruelle.be

16:00 Gepost in Evenement | Permalink | Commentaren (0)

22-01-12

Open Kerk te Berchem

Naar aanleiding van het einde van de buitenrestauratie van de kerk, organiseert de kerkfabriek van Berchem een heuse Open Kerk.  Het moet gezegd: deze oppoetsbeurt is zeer geslaagd.  Na maanden van intensieve werken werd het volledige dak van nieuwe leien voorzien, waar nodig stenen vervangen, alles hervoegd en kreeg zelfs het hout- en ijzerwerk een nieuwe 'couche'.  Het resultaat is navenant: het kerkgebouw schittert weer in het dorpscentrum. Ondanks men zich bij de werken moest beperken tot authentieke, 'oude' materialen en grondstoffen, hopen we dat deze duurzaam genoeg zullen zijn om de komende decennia te doorstaan. Het wordt menig duif alvast niet makkelijk gemaakt om het gebouw te belagen, dankzij allerlei subtiel aangebrachte 'pinnen' en netten.  

De kerk van Berchem vertoont een opvallende eenheid.  Er was reeds een kerkgebouw aan het begin van de 14e eeuw aanwezig maar daar rest enkel nog een klein gedeelte van. Het huidige kerkgebouw werd gebouwd in de periode 1876-1879. Uitwendig vertoont de kerk dus geen tekenen van uitbreiding of gestaag gegroei: geen half opgelapte muren, geen dichtgemetselde ramen of deuren. Er werd gebruik gemaakt van diverse materialen zoals de donker grijze hardsteen, zandkleurige Doornikse steen en rode baksteen. In 1918 brandde de kerk volledig uit na een bombardement tijdens de laatste oorlogsdagen en werd ze in 1923 weer opgelapt.  In 1966-68 kreeg de kerk een identieke behandelijk zoals ze nu gekregen heeft: nieuwe bedaking, hervoegd en stenen vervangen waar nodig. Met dit verschil: nu hadden ze er opvallend minder tijd voor nodig!   

Op 18 en 19 februari is er dus Open Kerk.  Op zaterdag, 18u00, zal er een misviering zijn met een drankje als afsluiter.  Op zondag is er dan een geleid bezoek in en rond de kerk. De gidsen van dienst zijn de beide architecten die de werken in goede banen geleid hebben.

 

open kerk.JPG

11:38 Gepost in Evenement | Permalink | Commentaren (0)