28-01-13

Bidprentjes

Het mag ietwat luguber lijken maar deze kleine documenten bevatten een schat aan informatie.  Vooral in de eerste helft van de 20ste eeuw prijkte er een statige foto van de overledene op de voorzijde, met op de achterzijde een opsomming van de diverse verenigingen waar deze lid van was, eventueel met de verworven titels.  In een latere periode vallen de foto's weg en worden ze vervangen door een sobere afbeelding. Pas omstreeks de jaren 90 van de vorige eeuw komen foto's van de overledene geleidelijk aan terug op het bidprentje. Niet enkel de foto op een bidprentje kan interessant zijn, de vermelding van geboortedatum en geboorteplaats, samen met sterfdatum en plaats van overlijden zijn eveneens bruikbare bronnen.

Momenteel bezit Erfdeel Kluisbergen dankzij aankoop en giften zo'n 750 verschillende bidprentjes. En dit aantal groeit nog steeds, we blijven afhankelijk van donaties. Joëlle, één van onze bestuursleden, heeft de leuke taak op zich genomen om deze te sorteren en te catalogiseren. Een werkje dat wel wat tijd zal vragen maar éénmaal dit voorbij is zal het voor iedereen makkelijk zijn om de lijst te raadplegen in ons lokaal en het desbetreffende bidprentje op te vragen.

 

bidprentjes.jpg

 

12:47 Gepost in geschiedenis | Permalink | Commentaren (0)

06-01-13

het nieuwe jaar

Tijd om eens terug te blikken naar 2012.  Voor onze vereniging was het een geslaagd jaar: we konden namelijk ons lokaal in gebruik nemen en hebben sindsdien een aantal bezoekers mogen ontvangen.  Het was tevens ook een jaar waar we weer een aantal mooie giften ontvangen hebben. De hele lijst opsommen is misschien onbegonnen werk maar er zaten wel enkele pareltjes tussen zoals bevolkingsregisters van Ruyen, het verloren gewaande bouwplan van de kerk van Ruien, talrijke bidprentjes, ingelijste foto's van Berchemse verenigingen, enz.  Maar ook iedereen die foto's en dia's schonken of ter beschikking stelden zodat we deze konden inscannen hielpen mee aan ons archief.  Aan al deze mensen zeggen we uitbundig dank!  Zij mogen gerust zeggen: "ik hielp Erfdeel Kluisbergen groeien."  We hopen dat we ook in 2013 zoveel vrijgevigheid en sympathie mogen kennen.

Als afsluiter onze laatste aanwinst: talrijke Berchemse verkiezingspamfletten uit 1952.  De verscheidenheid van deze pamfletten geeft een mooi overzicht van hoe de twee politieke blokken elkaar bestookten en repliek gaven via het drukken van pamfletten.

berchem 1952.jpg

21:26 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)