20-03-14

Nacht van de Geschiedenis

Het wordt stilaan een jaarlijkse traditie dat het Davidsfonds, de plaatselijke bibliotheek en de heemkundige kring Erfdeel Kluisbergen de handen in elkaar slaan voor de Nacht van de Geschiedenis, die in dit herdenkingsjaar de Eerste Wereldoorlog als thema heeft.

Onze Nacht van de geschiedenis vindt dit keer plaats in zaal De Brug. We beginnen om 19.30u met een kort voorprogramma, waarin we geconfronteerd worden met een aantal authentieke verhalen over “de groote oorlog” in onze streek. Daarna bekijken we de prachtige film “Joyeux Noël” van de Franse regisseur Christian Carion.
Deze film is geïnspireerd op een waar gebeurd verhaal uit de Eerste Wereldoorlog, tijdens de memorabele kerstavond van 1914. In de zomer van 1914 barst de oorlog onverwacht los en sleept miljoenen mensen mee in zijn kielzog.

Tot die ene kerstavond. De kerst kondigt een periode aan van sneeuw, cadeautjes van de familie en van generaals. Maar de grootste verrassing stak niet in de gulle cadeautjes die massaal in de Franse, Schotse en Duitse loopgraven werden uitgedeeld.

De gebeurtenissen die avond zouden het leven van vier personages voorgoed veranderen. Een Schotse dominee, een Franse luitenant, een Duitse tenor en een Deense sopraan schitteren in een "hoofdrol". Tijdens die kerstnacht in 1914 belanden ze midden in een onverhoopte verbroedering tussen Duitse, Franse en Britse soldaten. Ze laten hun geweer in de loopgraven achter en schudden de hand van de "mannen van de overkant". Ze wisselen sigaretten en chocolade uit en wensen elkaar een "Merry Christmas"…

We appreciëren het indien u op voorhand inschrijft bij Luc Delaruelle (luc@optiekdelaruelle.be; 0479/691566) of in de bibliotheek (kluisbergen@bibliotheek.be; 055/231657).

joyeux-noel-true-story.jpg

22:18 Gepost in Evenement | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.