18-10-16

50 jaar Kluisbergen

De fusie in 1970-1976

 

In 2020 zal Kluisbergen een halve eeuw oud/jong zijn. De gemeenten Berchem, Kwaremont, Ruien en Zulzeke fusioneerden in 1970 tot het nagelnieuwe Kluisbergen. In 1976 gingen er zelf stemmen op om Kluisbergen uit te breiden met Kerkhove, Meerse (deel Melden) en Nukerke. Hier kwam evenwel niets van in huis.

Masterproef Politieke Wetenschappen

In het kader van een masterproef (licentiaatsthesis) in de Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Gent wil ik achterhalen hoe deze fusie tot stand is gekomen en hoe partijen inspeelden op deze nieuwe realiteit. Naast archiefonderzoek wil ik graag een oproep doen aan Kluisbergenaren die nog beschikken over verkiezingsmateriaal, krantenartikelen, bestuursverslagen,… uit deze periode om deze zaken ter inzage te stellen voor mijn onderzoek. Ik ben ook op zoek naar anekdotes die het verhaal wat kleur kunnen geven. Samen kunnen we, letterlijk, een stukje geschiedenis schrijven. De promotor van mijn eindwerk is Koenraad De Ceuninck die het standaardwerk over de grote fusieoperatie van 1976 schreef. Mijn opleiding als historicus en uw bijdrage dienen als garantie dat dit een objectief en zo volledig mogelijk relaas wordt van de fusie.

Erfdeel Kluisbergen 2020

Om dit project tot een goed einde te brengen, werk ik samen met Erfdeel Kluisbergen. Het is de bedoeling om het gevonden materiaal aan hen ter beschikking te stellen. Zij hebben een eigen lokaal in het oud gemeentehuis van Berchem om dit in bewaring te houden. Zo voorkomen we dat later heel wat, historisch interessant, materiaal verloren zou gaan. Dit materiaal kan dan ook dienen voor andere bijdragen in het tijdschrift van Erfdeel Kluisbergen en om 50 jaar Kluisbergen luisterrijk te vieren in 2020.

Alvast bedankt voor uw enthousiaste medewerking,

Emile Desimpel

0472/430569 / emile.desimpel@gmail.com / Grote Herreweg 93
Master in de Geschiedenis / Masterstudent Politieke Wetenschappen

 

kluisb.jpg

12:38 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.