22-04-18

Erfdeel Kluisbergen: het tijdschrift 15

Naar aanleiding van ons tienjarig bestaan hebben we gekozen voor een nieuw logo voor onze vereniging.  We geven met veel plezier het gemeentewapen terug aan ons bestuur en gaan op weg met eigen logo.  En deze prijkt al direct op de cover van ons 15e tijdschrift. In deze editie gaat het voor een groot stuk over de fusie van onze gemeente in 1970 en 1976.  Met dank aan Emile Desimpel voor het mogen publiceren van zijn masterproef. Maar ook de kapelletjes komen aan bod, met het laatste deel van onze inventarisatie en tenslotte nog een mooie fotoreeks van de schutters van Berchem.

Nog geen lid maar interesse in het tijdschrift?  Voor amper € 8 per jaar kan u zich lid maken en kan u genieten van 2 tijdschriften per jaar in een handig pocketformaat!

 

20180422_144439.jpg

 

 

15:05 Gepost in boeken | Permalink | Commentaren (0)

27-11-17

Erfdeel Kluisbergen: het tijdschrift 14

Hou jullie brievenbus maar in de gaten, tijdschrift n°14 komt eraan!  In deze editie hebben onze vrijwilligers weer het beste van zichzelf gegeven om jullie een aantal geschiedkundige onderwerpen aan te bieden: het eerste deel van de inventarisatie van het klein religieus erfgoed in de gemeente. Deze zoektocht bleek een echt huzarenstukje te zijn. De voorstelling van een oude historische kaart die Onroerend erfgoed onlangs online heeft geplaatst en een fotoreeks van de begrafenis van oud burgmeester Van Coppenolle. Kortom: weer enkele historisch interessante maar licht verteerbare artikels die de geschiedenis van onze gemeente proberen te ontsluieren.

Nog geen lid maar interesse in het tijdschrift?  Voor amper € 8 per jaar kan u zich lid maken en kan u genieten van 2 tijdschriften per jaar in een handig pocketformaat!

 

20171127_120515.jpg

12:29 Gepost in boeken | Permalink | Commentaren (0)

31-05-16

Erfdeel Kluisbergen, het tijdschrift

Kijk uit naar de bruine envelop in je brievenbus! Geen belastingsbrief ditmaal, maar het nieuwste tijdschrift van Erfdeel Kluisbergen. Het elfde nummer al. Thema's deze keer zijn: het vervolg van het leven op de Calmontkasteel, het oorlogsdagboek van de pastoor van Ruyen, de galgen van Kluisbergen en het relaas van het doodgeboren kind van een dienstmeid. Gemeentegeschiedenis in een leesbaar jasje. Geniet er van!

 

ek 11.png

22:50 Gepost in boeken | Permalink | Commentaren (0)

22-11-15

Erfdeel Kluisbergen: het Tijdschrift 10

Traditiegetrouw hebben we ook dit najaar een tijdschrift voor onze leden. Leesvoer voor in de zetel, met de korte donkere dagen in het verschiet. Vijf onderwerpen die een historisch beeld van onze gemeente schetst: het dagelijks leven op het kasteel van Calmont, een Gallo-Romeinse mantelspeld uit Lamont, de oorlogsverslagen van de pastoors uit 1918, politieke commotie op de Kluisberg tijdens het interbellum en een fotoreeks naar aanleiding van de verkiezingsoverwinning van burgemeester Dewaele uit 1938.  Binnenkort bij elk lid in de brievenbus!

Geïnteresseerd in het tijdschrift?  Voor amper € 8 per jaar kan u zich lid maken en kan u genieten van 2 tijdschriften per jaar in een handig pocketformaat!

DSCN3147.JPG

DSCN3145.JPG

DSCN3144.JPG

DSCN3146.JPG

 

16:40 Gepost in boeken | Permalink | Commentaren (0)

21-04-15

Erfdeel Kluisbergen: het Tijdschrift 9

Jaargang 5 is in gang gezet, met veel plezier stellen wij u het negende tijdschrift voor.  Deze keer met twee gastschrijvers die elk een zeer mooi artikel geschreven hebben. Een korte opsomming van de thema's: het tweede deel van de champetters, de geschiedenis van een vierkantshoeve te Meerse (Bart Descheemaker), kilometerpalen, een jachtovertreding uit 1768 (Edgard Van Droogenbroeck) en de markies van Ruien!  Leerrijk en vooral ontspannende lectuur.

De tijdschriften worden uitgedeeld (vanaf 14u00) aan de leden op de tentoonstelling over de Berchemse fotograaf Declercq die doorgaat in Home Sint-Franciscus op Erfgoeddag, 26 april.  De leden die niet aanwezig kunnen zijn op erfgoeddag krijgen hun tijdschrift natuurlijk later in de week in de brievenbus!

 

ek 5.1.jpg

 

18:14 Gepost in boeken | Permalink | Commentaren (0)

09-11-14

Erfdeel Kluisbergen: het Tijdschrift 8

Hou jullie brievenbus deze week in de gaten! Erfdeel Kluisbergen, het Tijdschrift n°8 is onderweg! En het blijft een vrij goed gevuld boekje met een allegaartje aan onderwerpen: champetters, oorlogsgeld, spoorwegen, Keizer Karel en postkaartberichten. Soms ludiek, soms informatief maar altijd interessant om lezen, volgens de redactie. En we hopen dat u dit ook zo mag ervaren. Veel leesgenot!

 

Geïnteresseerd in het tijdschrift?  Voor amper € 8 per jaar kan u zich lid maken en kan u genieten van 2 tijdschriften per jaar in een handig pocketformaat!

ek 4.2 ek.jpg

21:52 Gepost in boeken | Permalink | Commentaren (0)

12-04-14

Erfdeel Kluisbergen: het Tijdschrift 7

Nu bij de drukker maar weldra bij alle leden in de bus: ons zevende tijdschrift.  En ook ditmaal een bundel aan interessante onderwerpen: het verhaal van frontsoldaat Achiel De Keyser, het dagelijks leven in het pensionaat van Berchem, de geschiedenis van de draadtrekkerij 'Tréfilerie Berchemoise', enkele lekkere recepten en wijsheden uit een huishoudkundeboekje van de schoolgaande jeugd te Zulzeke en het heroïsch relaas van Ruiens pastoor Levrau. Lezen maar!

 

Geïnteresseerd in het tijdschrift?  Voor amper € 8 per jaar kan u zich lid maken en kan u genieten van 2 tijdschriften per jaar in een handig pocketformaat!

 

ek 4.1.jpg

22:57 Gepost in boeken | Permalink | Commentaren (0)