26-04-16

Maagdekens in wit - verlenging!

Goed nieuws voor de mensen die er niet bij konden zijn op onze zeer geslaagde Erfgoeddag. Het fotogedeelte van de tentoonstelling ‘Maagdekens in wit’ is nog tot en met zondag 8 mei te bezichtigen in Home Sint-Franciscus!

 

sfeerfoto Erfgoeddag Kluisbergen (Zulzeke) 2016.jpg

11:16 Gepost in Evenement | Permalink | Commentaren (0)

10-04-16

24 april: Maagdekens in wit

Naar aanleiding van erfgoeddag (thema Rituelen) organiseert Erfdeel Kluisbergen een tentoonstelling over processies in Kluisbergen met als titel "Maagdekens in wit". Oude foto's, kledij en gebruiksvoorwerpen die destijds gebruikt werden tijdens de jaarlijkse processie worden van onder het stof gehaald en tentoongesteld in de kerk van Zulzeke, van 14u tot 16u.

De toegang is gratis.

 

processieZulzeke1960d.jpg

17:13 Gepost in Evenement | Permalink | Commentaren (0)

28-02-16

22 maart: Nacht van de Geschiedenis

Naar goede traditie organiseert het Davidsfonds i.s.m. Erfdeel Kluisbergen en de bibliotheek een Nacht van de geschiedenis.

BOTER BIJ DE VIS

Aan de vooravond van WOI was ons land slecht voorbereid: België was voor veel voedingsmiddelen afhankelijk van import. Femke Paulussen van het Centrum Agrarische Geschiedenis vertelt over de voedseltekorten, de opeisingen, de levensomstandigheden van de bevolking en het imago van de landbouwers.

 

dinsdag 22 maart, 19.30u

zaal De Brug

info en inschrijvingen: kluisbergen@bibliotheek.be, 055/23 16 57

 

Opgelet: in tegenstelling tot wat er vermeld staat op de programmafolder van De Brug is de toegang GRATIS.

soep.jpg

15:55 Gepost in Evenement | Permalink | Commentaren (0)

24-03-15

Erfgoeddag 2015

Tentoonstelling Henri Declercq.


Erfgoeddag heeft dit jaar als thema “Erf” en Erfdeel Kluisbergen was net nu zo gelukkig om een bijzonder waardevolle schenking te ontvangen: een echte schat aan foto’s, negatieven, voorwerpen en documenten uit de studio van de Berchemse fotograaf Henri Declercq (1897-1972). De mooiste stukken uit de erfenis van deze pionier worden tentoongesteld op Erfgoeddag (zondag 26 april 2015) in het Home Sint-Franciscus (Kwaremontplein 41, 9690 Kluisbergen).

De tentoonstelling is doorlopend te bezichtigen van 10u tot 18u en blijft ook staan tot en met 1 mei. De toegang is gratis.

Tussen 14u en 16u kunnen de leden van Erfdeel Kluisbergen de nieuwe aflevering van ons tijdschrift afhalen op de tentoonstelling (wie niet aanwezig kan zijn, krijgt het uiteraard achteraf in de brievenbus).

Meer info:

Bibliotheek, 055/23 16 57, kluisbergen@bibliotheek.be en bij de bestuursleden van Erfdeel Kluisbergen.

erfgoeddag 2015.jpg

BeFunky_henri declercq.jpg.jpg

16:38 Gepost in Evenement | Permalink | Commentaren (0)

01-03-15

Nacht van de Geschiedenis

meerse2.jpg

 

Het Davidsfonds en Erfdeel Kluisbergen slaan opnieuw de handen in elkaar voor de Nacht van de geschiedenis, die dit jaar in het teken staat van landbouw en visserij door de eeuwen heen. We willen van dit thema gebruikmaken om de wijk Meerse eens extra in de kijker te zetten. Tijdens een sfeervolle fakkeltocht, met Meersenaar Noël Voet als gids, gaan we op zoek naar wat deze minder bekende hoek van Kluisbergen zo boeiend maakt. We besteden uiteraard ook de nodige aandacht aan de Schelde, de rivier die het landschap en de economie van onze streek domineert.

 

We vertrekken om 19.30u ter hoogte van de Meerschhoeve (hoeve Van Wambeke, Meersestraat 13) – dus niet aan café De Oude Schelde zoals vermeld in de programmakant van het Davidsfonds.

 

Deelname aan de wandeling is gratis en inschrijven is niet noodzakelijk. Iedereen is welkom. Zorg wel voor aangepast schoeisel. De afstand bedraagt ongeveer 4,5 km. Wie wil, mag een eigen fakkel meebrengen.

 

Info:

Bert Dekimpe

Erfdeel Kluisbergen – bibliotheek

055/23 16 57

 

Johan Delputte

Davidsfonds

055/38 99 07

12:08 Gepost in Evenement | Permalink | Commentaren (0)

01-09-14

Binnenkort

Vandaag begon er een nieuw schooljaar dus leek het ons een goed idee om eens een oude postkaart met de scholen van Ruyen te posten. Centraal in beeld de gemeenteschool, later gemeentehuis en feestzaal. Aan de rechterzijde het kloostergebouw, nu opgeslorpt in de Vrije basisschool van Ruien.

Net zoals de schoolgaande jeugd heeft Erfdeel Kluisbergen nog een drukke agenda voor de boeg: binnenkort Open Monumentendag (14 september, tentoonstelling van de geschiedenis van het oud gemeentehuis te Berchem en een selectie van interessante metaalvondsten die op lokale akkers gevonden werden). In het kader van de oorlogsherdenking is er een liedjesvoorstelling 'Den Grooten Oorlog tussen de Patatten" (10 oktober) en werkt Erfdeel Kluisbergen ook mee aan een gegidste loopgravenwandeling (18 oktober). En omstreeks die periode zal ook ons volgend tijdschrift, het achtste al, ter perse gaan!

ruyen school.jpg

22:58 Gepost in Evenement | Permalink | Commentaren (0)

06-05-14

Antwoorden wandelzoektocht WAK

Hierbij de antwoorden van de wandelzoektocht te Ruien (WAK 1mei).

Binnenkort zullen we de winnaars bekendmaken.

antwoorden wak.jpg

13:26 Gepost in Evenement | Permalink | Commentaren (0)