28-02-16

22 maart: Nacht van de Geschiedenis

Naar goede traditie organiseert het Davidsfonds i.s.m. Erfdeel Kluisbergen en de bibliotheek een Nacht van de geschiedenis.

BOTER BIJ DE VIS

Aan de vooravond van WOI was ons land slecht voorbereid: België was voor veel voedingsmiddelen afhankelijk van import. Femke Paulussen van het Centrum Agrarische Geschiedenis vertelt over de voedseltekorten, de opeisingen, de levensomstandigheden van de bevolking en het imago van de landbouwers.

 

dinsdag 22 maart, 19.30u

zaal De Brug

info en inschrijvingen: kluisbergen@bibliotheek.be, 055/23 16 57

 

Opgelet: in tegenstelling tot wat er vermeld staat op de programmafolder van De Brug is de toegang GRATIS.

soep.jpg

15:55 Gepost in Evenement | Permalink | Commentaren (0)

22-11-15

Erfdeel Kluisbergen: het Tijdschrift 10

Traditiegetrouw hebben we ook dit najaar een tijdschrift voor onze leden. Leesvoer voor in de zetel, met de korte donkere dagen in het verschiet. Vijf onderwerpen die een historisch beeld van onze gemeente schetst: het dagelijks leven op het kasteel van Calmont, een Gallo-Romeinse mantelspeld uit Lamont, de oorlogsverslagen van de pastoors uit 1918, politieke commotie op de Kluisberg tijdens het interbellum en een fotoreeks naar aanleiding van de verkiezingsoverwinning van burgemeester Dewaele uit 1938.  Binnenkort bij elk lid in de brievenbus!

Geïnteresseerd in het tijdschrift?  Voor amper € 8 per jaar kan u zich lid maken en kan u genieten van 2 tijdschriften per jaar in een handig pocketformaat!

DSCN3147.JPG

DSCN3145.JPG

DSCN3144.JPG

DSCN3146.JPG

 

16:40 Gepost in boeken | Permalink | Commentaren (0)

21-04-15

Erfdeel Kluisbergen: het Tijdschrift 9

Jaargang 5 is in gang gezet, met veel plezier stellen wij u het negende tijdschrift voor.  Deze keer met twee gastschrijvers die elk een zeer mooi artikel geschreven hebben. Een korte opsomming van de thema's: het tweede deel van de champetters, de geschiedenis van een vierkantshoeve te Meerse (Bart Descheemaker), kilometerpalen, een jachtovertreding uit 1768 (Edgard Van Droogenbroeck) en de markies van Ruien!  Leerrijk en vooral ontspannende lectuur.

De tijdschriften worden uitgedeeld (vanaf 14u00) aan de leden op de tentoonstelling over de Berchemse fotograaf Declercq die doorgaat in Home Sint-Franciscus op Erfgoeddag, 26 april.  De leden die niet aanwezig kunnen zijn op erfgoeddag krijgen hun tijdschrift natuurlijk later in de week in de brievenbus!

 

ek 5.1.jpg

 

18:14 Gepost in boeken | Permalink | Commentaren (0)

24-03-15

Erfgoeddag 2015

Tentoonstelling Henri Declercq.


Erfgoeddag heeft dit jaar als thema “Erf” en Erfdeel Kluisbergen was net nu zo gelukkig om een bijzonder waardevolle schenking te ontvangen: een echte schat aan foto’s, negatieven, voorwerpen en documenten uit de studio van de Berchemse fotograaf Henri Declercq (1897-1972). De mooiste stukken uit de erfenis van deze pionier worden tentoongesteld op Erfgoeddag (zondag 26 april 2015) in het Home Sint-Franciscus (Kwaremontplein 41, 9690 Kluisbergen).

De tentoonstelling is doorlopend te bezichtigen van 10u tot 18u en blijft ook staan tot en met 1 mei. De toegang is gratis.

Tussen 14u en 16u kunnen de leden van Erfdeel Kluisbergen de nieuwe aflevering van ons tijdschrift afhalen op de tentoonstelling (wie niet aanwezig kan zijn, krijgt het uiteraard achteraf in de brievenbus).

Meer info:

Bibliotheek, 055/23 16 57, kluisbergen@bibliotheek.be en bij de bestuursleden van Erfdeel Kluisbergen.

erfgoeddag 2015.jpg

BeFunky_henri declercq.jpg.jpg

16:38 Gepost in Evenement | Permalink | Commentaren (0)

01-03-15

Nacht van de Geschiedenis

meerse2.jpg

 

Het Davidsfonds en Erfdeel Kluisbergen slaan opnieuw de handen in elkaar voor de Nacht van de geschiedenis, die dit jaar in het teken staat van landbouw en visserij door de eeuwen heen. We willen van dit thema gebruikmaken om de wijk Meerse eens extra in de kijker te zetten. Tijdens een sfeervolle fakkeltocht, met Meersenaar Noël Voet als gids, gaan we op zoek naar wat deze minder bekende hoek van Kluisbergen zo boeiend maakt. We besteden uiteraard ook de nodige aandacht aan de Schelde, de rivier die het landschap en de economie van onze streek domineert.

 

We vertrekken om 19.30u ter hoogte van de Meerschhoeve (hoeve Van Wambeke, Meersestraat 13) – dus niet aan café De Oude Schelde zoals vermeld in de programmakant van het Davidsfonds.

 

Deelname aan de wandeling is gratis en inschrijven is niet noodzakelijk. Iedereen is welkom. Zorg wel voor aangepast schoeisel. De afstand bedraagt ongeveer 4,5 km. Wie wil, mag een eigen fakkel meebrengen.

 

Info:

Bert Dekimpe

Erfdeel Kluisbergen – bibliotheek

055/23 16 57

 

Johan Delputte

Davidsfonds

055/38 99 07

12:08 Gepost in Evenement | Permalink | Commentaren (0)

09-11-14

Erfdeel Kluisbergen: het Tijdschrift 8

Hou jullie brievenbus deze week in de gaten! Erfdeel Kluisbergen, het Tijdschrift n°8 is onderweg! En het blijft een vrij goed gevuld boekje met een allegaartje aan onderwerpen: champetters, oorlogsgeld, spoorwegen, Keizer Karel en postkaartberichten. Soms ludiek, soms informatief maar altijd interessant om lezen, volgens de redactie. En we hopen dat u dit ook zo mag ervaren. Veel leesgenot!

 

Geïnteresseerd in het tijdschrift?  Voor amper € 8 per jaar kan u zich lid maken en kan u genieten van 2 tijdschriften per jaar in een handig pocketformaat!

ek 4.2 ek.jpg

21:52 Gepost in boeken | Permalink | Commentaren (0)

09-10-14

Erfgoed in de Vlaamse Ardennen

erfgoeddag.jpg

 

Beste inwoner van Kluisbergen

Iedere stad en gemeente in de Vlaamse Ardennen heeft een schat aan cultureel erfgoed. We hebben het eens niet over de historische gebouwen, maar over de verhalen, gebruiken, tradities en rituelen die van generatie op generatie doorgegeven worden. Of over andere sporen uit het verleden: gekoesterde voorwerpen van vroeger, of foto’s, films en boeken. Nu al doen de gemeenten inspanningen voor het rijke erfgoed in onze streek, maar het is een veel sterker verhaal als dit samen gebeurt en uitmondt in een gemeenschappelijk initiatief. Daarom hebben dertien steden en gemeenten van de Vlaamse Ardennen beslist om samen te werken rond de erfgoeddag in 2015.  
 
Voor een geslaagde erfgoeddag zijn we nog op zoek naar je favoriete traditie, een vergeten recept, naar een straf verhaal over het leven van alledag, over mensen die in het collectief geheugen gegrift zijn. We zijn op zoek naar een grote diversiteit aan verhalen, praktijken en gebeurtenissen die onze regio rijk is, van seizoensarbeid tot het volksleven, van recepten tot ambachten.
   
Ken je een straf verhaal uit het verleden van onze streek? Heb je bijzondere jeugdherinneringen die niet verloren mogen gaan? Schrijf het in enkele regels neer of vertel het ons. Verras ons en misschien wordt je herinnering onze inspiratie voor de activiteit op Erfgoeddag.
 
Alvast bedankt voor je moeite!

Neem contact op met:
Bert Dekimpe
p/a bibliotheek
Brugzavel 25B
9690 Kluisbergen
055/23 16 57
kluisbergen@bibliotheek.be

of breng een bezoek aan het lokaal van Erfdeel Kluisbergen (oud gemeentehuis Berchem – open elke laatste zondag van de maand 9.30u-12u)

19:56 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)