01-09-14

Binnenkort

Vandaag begon er een nieuw schooljaar dus leek het ons een goed idee om eens een oude postkaart met de scholen van Ruyen te posten. Centraal in beeld de gemeenteschool, later gemeentehuis en feestzaal. Aan de rechterzijde het kloostergebouw, nu opgeslorpt in de Vrije basisschool van Ruien.

Net zoals de schoolgaande jeugd heeft Erfdeel Kluisbergen nog een drukke agenda voor de boeg: binnenkort Open Monumentendag (14 september, tentoonstelling van de geschiedenis van het oud gemeentehuis te Berchem en een selectie van interessante metaalvondsten die op lokale akkers gevonden werden). In het kader van de oorlogsherdenking is er een liedjesvoorstelling 'Den Grooten Oorlog tussen de Patatten" (10 oktober) en werkt Erfdeel Kluisbergen ook mee aan een gegidste loopgravenwandeling (18 oktober). En omstreeks die periode zal ook ons volgend tijdschrift, het achtste al, ter perse gaan!

ruyen school.jpg

22:58 Gepost in Evenement | Permalink | Commentaren (0)

15-07-14

Open monumentendag 2014

OMD.jpg

25-05-14

winnaars wandelzoektocht!

imagesSB08RS7U.jpg

En dit zijn de winnaars: 1. Peter, Emma en Emiel Martens, 2. Heinz De Craeye, 3. Sabine Vanmeerhaeghe. Deze personen krijgen een boekenbon in de bus!

 

 

09:11 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)

06-05-14

Antwoorden wandelzoektocht WAK

Hierbij de antwoorden van de wandelzoektocht te Ruien (WAK 1mei).

Binnenkort zullen we de winnaars bekendmaken.

antwoorden wak.jpg

13:26 Gepost in Evenement | Permalink | Commentaren (0)

12-04-14

Erfdeel Kluisbergen: het Tijdschrift 7

Nu bij de drukker maar weldra bij alle leden in de bus: ons zevende tijdschrift.  En ook ditmaal een bundel aan interessante onderwerpen: het verhaal van frontsoldaat Achiel De Keyser, het dagelijks leven in het pensionaat van Berchem, de geschiedenis van de draadtrekkerij 'Tréfilerie Berchemoise', enkele lekkere recepten en wijsheden uit een huishoudkundeboekje van de schoolgaande jeugd te Zulzeke en het heroïsch relaas van Ruiens pastoor Levrau. Lezen maar!

 

Geïnteresseerd in het tijdschrift?  Voor amper € 8 per jaar kan u zich lid maken en kan u genieten van 2 tijdschriften per jaar in een handig pocketformaat!

 

ek 4.1.jpg

22:57 Gepost in boeken | Permalink | Commentaren (0)

22-03-14

Verkrijgbaar vanaf 27 april

Met OVER STRATEN EN PLEINEN is er eindelijk een opvolger voor het succesvolle VRIENDENRYCK KLUISBERGEN uit 2009. Deze keer gaat Erfdeel Kluisbergen de boeiende confrontatie aan tussen heden en verleden, met een indrukwekkende verzameling foto’s van vroeger en nu. Welke straten en gebouwen hebben de tand des tijds doorstaan, en wat is er verdwenen of verbouwd? U komt het te weten in dit prachtige boek!

over straten en pleinen.jpg

22:10 Gepost in boeken | Permalink | Commentaren (0)

20-03-14

Nacht van de Geschiedenis

Het wordt stilaan een jaarlijkse traditie dat het Davidsfonds, de plaatselijke bibliotheek en de heemkundige kring Erfdeel Kluisbergen de handen in elkaar slaan voor de Nacht van de Geschiedenis, die in dit herdenkingsjaar de Eerste Wereldoorlog als thema heeft.

Onze Nacht van de geschiedenis vindt dit keer plaats in zaal De Brug. We beginnen om 19.30u met een kort voorprogramma, waarin we geconfronteerd worden met een aantal authentieke verhalen over “de groote oorlog” in onze streek. Daarna bekijken we de prachtige film “Joyeux Noël” van de Franse regisseur Christian Carion.
Deze film is geïnspireerd op een waar gebeurd verhaal uit de Eerste Wereldoorlog, tijdens de memorabele kerstavond van 1914. In de zomer van 1914 barst de oorlog onverwacht los en sleept miljoenen mensen mee in zijn kielzog.

Tot die ene kerstavond. De kerst kondigt een periode aan van sneeuw, cadeautjes van de familie en van generaals. Maar de grootste verrassing stak niet in de gulle cadeautjes die massaal in de Franse, Schotse en Duitse loopgraven werden uitgedeeld.

De gebeurtenissen die avond zouden het leven van vier personages voorgoed veranderen. Een Schotse dominee, een Franse luitenant, een Duitse tenor en een Deense sopraan schitteren in een "hoofdrol". Tijdens die kerstnacht in 1914 belanden ze midden in een onverhoopte verbroedering tussen Duitse, Franse en Britse soldaten. Ze laten hun geweer in de loopgraven achter en schudden de hand van de "mannen van de overkant". Ze wisselen sigaretten en chocolade uit en wensen elkaar een "Merry Christmas"…

We appreciëren het indien u op voorhand inschrijft bij Luc Delaruelle (luc@optiekdelaruelle.be; 0479/691566) of in de bibliotheek (kluisbergen@bibliotheek.be; 055/231657).

joyeux-noel-true-story.jpg

22:18 Gepost in Evenement | Permalink | Commentaren (0)