21-10-13

Processies (Berchem)

Extra foto's bij het artikel over processies (Tijdschrift 'Erfdeel Kluisbergen', 2013 nr.2)

Deze foto's werden geschonken door: M. Depoorter, E. Vandenbossche, D. Van Den Daele, J. Herregods en C. Vande Walle.

berchem.jpgDirk Van Den Daele processies 1.jpgDirk Van Den Daele processies 2.jpgErna Vandenbossche 1.jpgErna Vandenbossche 2.jpgErna Vandenbossche 3.jpgprocessie te Berchem - meisjes van pensionaat 2.jpgprocessie te Berchem - meisjes van pensionaat-1.jpgprocessie te Berchem - VVKSJ.jpgprocessieberchem.jpgprocessieberchem1.jpg

031.jpg034.jpgberchem 2.jpg

030.jpg028.jpg

22:57 Gepost in geschiedenis | Permalink | Commentaren (0)

16-10-13

Erfdeel Kluisbergen: het Tijdschrift 6

En daar is nummer 6!  Momenteel bij de drukker maar binnenkort bij de leden in de bus.  De pennen hebben wederom niet stilgestaan.  Zesenzestig pagina's gemeentegeschiedenis in zakformaat.  In deze uitgave komen volgende onderwerpen aan bod: de hilarische kirkstraote monoloog, een toneeltekst op rijm uit de 18e eeuw, Kwaremontse roverbendes, een greep uit het Berchems dialect, het scheldedepartement, de Kwaremontse rouwborden en om te eindigen het tweede deel over processies. Voldoende leesvoer voor de komende herfstavonden.

 

Geïnteresseerd in het tijdschrift?  Voor amper € 8 per jaar kan u zich lid maken en kan u genieten van 2 tijdschriften per jaar in een handig pocketformaat!

ek6.jpg

18:39 Gepost in boeken | Permalink | Commentaren (0)

09-09-13

Project 1914-18

Oude dagboeken uit de eerste wereldoorlog zijn steeds een bron van informatie.  In korte bewoordingen schetst de soldaat over al hetgeen wat op zijn lever ligt, meestal de sleur van het dagdagelijks leven.  Momenteel zijn we bezig met het ontleden van het zakdagboekje van de vader van één van onze leden. De soldaat in kwestie geeft een prachtig relaas van zijn opleiding artillerie in het Camp d' Auvours in Frankrijk.  

Mocht u dergelijk materiaal liggen hebben (brieven, foto's, postkaarten, enz.) aarzel dan niet om ons te contacteren.  Voor ons project '1914-18' zijn we op zoek naar materiaal voor een publicatie over de eerste wereldoorlog in onze gemeente.

BeFunky_Viewfinder_9.jpg.jpg

21:19 Gepost in geschiedenis | Permalink | Commentaren (0)

21-03-13

Erfdeel Kluisbergen: het Tijdschrift 5

Jawel, nummer 5 is daar! Zesenzestig pagina's met een waaier aan gemeentegeschiedenis. Voor elk wat wils!  Een voorsmaakje: de gemeentewapens, de geschiedenis van de kerk van Ruien, het Kluisvelodroom, stoommelkerij 'La Rive', onze maagdekens in wit, brouwerijhistories... Binnenkort kan u dit alles lezen, dit weekend worden ze bij de leden in de bus gedeponeerd. 

 

Geïnteresseerd in het tijdschrift?  Voor amper € 8 per jaar kan u zich lid maken en kan u genieten van 2 tijdschriften per jaar in een handig pocketformaat!

ek 3.1.jpg

23:16 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)

11-03-13

24 maart 2013: Vrij bezoek Erfdeel Kluisbergen.

voormaliggemeentehuis.jpgUitzonderlijk zal in maart ons lokaal niet de laatste zondag voormiddag open zijn maar wel een weekje vroeger. Pasen en de Ronde van Vlaanderen zorgen voor wat praktische belemmeringen. Dus iedereen is welkom op zondag 24 maart, van 9u30 tot 12u00.

21:35 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)

19 maart 2013: Nacht van de geschiedenis.

kwaremont cartoon.jpg


Met ambacht door de nacht!

In samenwerking met het Davidsfonds Kluisbergen organiseert Erfdeel Kluisbergen een sfeervolle ambachtenwandeling. Deze avondwandeling zal plaatsvinden rond de kerktoren van Kwaremont. Op verschillende locaties verwelkomen u:

Dorothea Van De Winkel,  wand- en vloertapijten.

Gerda Legrand, vlechtwerk.

Eric Vercruysse, wandelstokken.

Hilde Leenknecht, glaskunst.

Lucie Devos, keramiek.

 

Plaats: GOC Kwaremont ('t zaalke)

Inkom gratis, geen voorafinschrijving.

Verzamelen om 19u30, wandeling vertrekt om 20u00.

21:18 Gepost in Evenement | Permalink | Commentaren (0)

28-01-13

Bidprentjes

Het mag ietwat luguber lijken maar deze kleine documenten bevatten een schat aan informatie.  Vooral in de eerste helft van de 20ste eeuw prijkte er een statige foto van de overledene op de voorzijde, met op de achterzijde een opsomming van de diverse verenigingen waar deze lid van was, eventueel met de verworven titels.  In een latere periode vallen de foto's weg en worden ze vervangen door een sobere afbeelding. Pas omstreeks de jaren 90 van de vorige eeuw komen foto's van de overledene geleidelijk aan terug op het bidprentje. Niet enkel de foto op een bidprentje kan interessant zijn, de vermelding van geboortedatum en geboorteplaats, samen met sterfdatum en plaats van overlijden zijn eveneens bruikbare bronnen.

Momenteel bezit Erfdeel Kluisbergen dankzij aankoop en giften zo'n 750 verschillende bidprentjes. En dit aantal groeit nog steeds, we blijven afhankelijk van donaties. Joëlle, één van onze bestuursleden, heeft de leuke taak op zich genomen om deze te sorteren en te catalogiseren. Een werkje dat wel wat tijd zal vragen maar éénmaal dit voorbij is zal het voor iedereen makkelijk zijn om de lijst te raadplegen in ons lokaal en het desbetreffende bidprentje op te vragen.

 

bidprentjes.jpg

 

12:47 Gepost in geschiedenis | Permalink | Commentaren (0)