22-03-12

ERFGOEDDAG: DE GROOTSTE KLUISBERGENAAR

 

zondag 22 april 2012, home Sint-Franciscus

 

In samenwerking met de bibliotheek en de dienst Cultuur organiseert Erfdeel Kluisbergen op Erfgoeddag een tentoonstelling over mensen die de geschiedenis van de gemeente hebben gekleurd. De meest uiteenlopende domeinen komen aan bod: kunst en cultuur, politiek, industrie, Kerk en welzijn ...

 

De tentoonstelling is interactief: elke bezoeker kan op een stemformulier aanduiden welke figuren hij of zij de meest verdienstelijke vindt. Omstreeks 17u kennen wij op basis van deze stemmen de symbolische titel van “Grootste Kluisbergenaar” toe.

 

De tentoonstelling is te bezichtigen op zondag 22 april van 10u tot 18u in Home St.-Franciscus. Stemmen kan tot ongeveer 16.45u. Kunt u op Erfgoeddag niet aanwezig zijn? Geen probleem: de tentoonstelling blijft nog staan tot dinsdag 1 mei ter gelegenheid van de Week van de Amateurkunsten. Stemmen is dan uiteraard wel niet meer mogelijk.

 

De toegang is gratis, en wij trakteren iedereen met een drankje.

erfgoeddag 2012.jpg

19:49 Gepost in Evenement | Permalink | Commentaren (0)

13-03-12

Erfdeel Kluisbergen, het Tijdschrift 3

Het derde tijdschrift is er.  En deze keer niet minder dan tachtig pagina's vol gemeentegeschiedenis!  Een compilatie van diverse stukjes: ons industrieel verleden met een reportage over de ijzergieterij Van Coppenolle,  de restauratie van de Berchemse kerk, oude straatnamen, archeologische vondsten in Ruien, over het bellemanshuisje van Zulzeke, het dagboek van een Kwaremonts kloosterzuster, de Popp-kaart van Kwaremont en het verhaal van een Kluisbergens soldaat. We vonden dat dit voor deze editie alvast voldoende stof was om in te neuzen. 

Geïnteresseerd in het tijdschrift?  Voor amper € 8 per jaar kan u zich lid maken en kan u genieten van 2 tijdschriften per jaar in een handig pocketformaat!

 

ek2.1blog.JPG

22:40 Gepost in boeken | Permalink | Commentaren (0)

28-02-12

het bestuur

Reeds enkele jaren staan deze mensen paraat om zo veel mogelijk 'erfgoed' te verzamelen en samen te brengen in een eigen archief.  Sinds korte tijd beschikken we over de bovenverdieping van het oud gemeentehuis van Berchem en zijn we volop bezig om deze in te richten om te kunnen dienen als ontmoetingsplaats van onze vereniging.

bestuur EK.JPG

Zittend, van links naar rechts: Joëlle Lemoine, Marleen Depraetere, Marcel Vandenheede, Emilie Verhaeghe en  Bert Dekimpe. Staand, van links naar rechts: Paul Van Elstraete, Pieter-Jan Vanhaesebrouck, Claude Holvoet, Yves Lucaes en Pascal Paret. Niet op de foto maar een trouw bestuurslid: Inge Declercq.

 

 

19:21 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)

20-02-12

Vlaamse ardennendag

Zondag 15 april 2012 is dé trefdag voor alle gezinnen en organisaties met een hart voor natuur, bos en landschap in de Vlaamse Ardennen. Samen bieden wij je een zeer ruime waaier van boeiende activiteiten, die pareltjes bos, natuur en landschap van de Vlaamse Ardennen in de kijker zetten.

Centrale plaats voor deze Vlaamse Ardennendag is het recreatieoord in het Kluisbos, te Kluisbergen. Het is de uitvalsbasis voor vrije en gegidste wandelingen, tal van avontuurlijke (kinder)activiteiten en je kan er kennis maken met de organisaties die zich inzetten voor natuur en landschap in onze streek. Medewerkers van Erfdeel Kluisbergen zorgen voor een gegidste wandeling
langsheen een tiental plaatsen die tot de historische verbeelding spreken. Aan de hand van verzonnen, maar tegelijk op historische feiten gebaseerde verhalen, nodigen wij u uit om even stil te staan bij wat het Kluisbos ons te vertellen heeft over het verleden.


Kortom: De Vlaamse Ardennendag Natuurlijk Avontuurlijk!


vlaamse ardennendag.JPG
20:03 Gepost in Evenement | Permalink | Commentaren (2)

24-01-12

Bruin of blond

Een organisatie van Davidsfonds Kluisbergen en Erfdeel Kluisbergen, een bruisende avond met pittige getuigenissen van gedreven brouwers van vroeger en nu. 

nacht vd geschiedenis.jpg

Inkom € 8 – Davidsfonds- & Erfdeelleden € 5
Deuren 20.00 u - GOC Kwaremontplein

Voorinschrijving is gewenst, via Luc Delaruelle Pladutsestraat 10 Kluisbergen,  055 309 813 / 0479 691 566 luc@optiekdelaruelle.be

16:00 Gepost in Evenement | Permalink | Commentaren (0)

22-01-12

Open Kerk te Berchem

Naar aanleiding van het einde van de buitenrestauratie van de kerk, organiseert de kerkfabriek van Berchem een heuse Open Kerk.  Het moet gezegd: deze oppoetsbeurt is zeer geslaagd.  Na maanden van intensieve werken werd het volledige dak van nieuwe leien voorzien, waar nodig stenen vervangen, alles hervoegd en kreeg zelfs het hout- en ijzerwerk een nieuwe 'couche'.  Het resultaat is navenant: het kerkgebouw schittert weer in het dorpscentrum. Ondanks men zich bij de werken moest beperken tot authentieke, 'oude' materialen en grondstoffen, hopen we dat deze duurzaam genoeg zullen zijn om de komende decennia te doorstaan. Het wordt menig duif alvast niet makkelijk gemaakt om het gebouw te belagen, dankzij allerlei subtiel aangebrachte 'pinnen' en netten.  

De kerk van Berchem vertoont een opvallende eenheid.  Er was reeds een kerkgebouw aan het begin van de 14e eeuw aanwezig maar daar rest enkel nog een klein gedeelte van. Het huidige kerkgebouw werd gebouwd in de periode 1876-1879. Uitwendig vertoont de kerk dus geen tekenen van uitbreiding of gestaag gegroei: geen half opgelapte muren, geen dichtgemetselde ramen of deuren. Er werd gebruik gemaakt van diverse materialen zoals de donker grijze hardsteen, zandkleurige Doornikse steen en rode baksteen. In 1918 brandde de kerk volledig uit na een bombardement tijdens de laatste oorlogsdagen en werd ze in 1923 weer opgelapt.  In 1966-68 kreeg de kerk een identieke behandelijk zoals ze nu gekregen heeft: nieuwe bedaking, hervoegd en stenen vervangen waar nodig. Met dit verschil: nu hadden ze er opvallend minder tijd voor nodig!   

Op 18 en 19 februari is er dus Open Kerk.  Op zaterdag, 18u00, zal er een misviering zijn met een drankje als afsluiter.  Op zondag is er dan een geleid bezoek in en rond de kerk. De gidsen van dienst zijn de beide architecten die de werken in goede banen geleid hebben.

 

open kerk.JPG

11:38 Gepost in Evenement | Permalink | Commentaren (0)

04-12-11

Op zoek naar oude klasfoto's

Enkele jaren terug brachten we het fotoboek 'Vriendenrijck Kluisbergen' uit, een project dat op heel wat bijval kon rekenen. Nu willen we aan een vervolg werken en zoeken we oude klasfoto's. In principe beperken we ons tot foto's van voor 1960 maar mochten er interessante of leuke klasfoto's van na die datum beschikbaar zijn, dan bekijken we die natuurlijk ook met de nodige aandacht.

Het spreekt vanzelf dat iedereen die foto's ter beschikking stelt, deze zo spoedig mogelijk terug krijgt. De originele documenten worden ingescand en digitaal gearchiveerd bij Erfdeel Kluisbergen zodat de rechtmatige eigenaar zijn documenten terug krijgt. Natuurlijk zijn giften van foto's of documenten steeds welkom voor de uitbouw van het archief van Erfdeel Kluisbergen.

Als u ons kan helpen met oude klasfoto's, neem dan contact op met:

Bert Dekimpe p/a bibliotheek,  kluisbergen@bibliotheek.be , 055/386065

of met één van de andere bestuursleden van Erfdeel Kluisbergen. Kunt u niet zelf naar de bibliotheek komen? Geef gerust een seintje, en dan komen we zelf wel eens langs!

 

klasfoto ruien 1919.jpg

Een prachtige foto van de vrije school van Ruien, genomen in 1919. Een soortgelijke klasfoto uit Zulzeke werd reeds gepubliceerd in het boek 'Kluisbergen in oude foto's' (1992). Deze foto's werden genomen en verzonden naar de vrijgevige dorpen en steden in Amerika, die hulppakketten naar onze gemeenten hadden gestuurd. Moeilijk te lezen maar op het krijtbord links staat: "As a gift of their gratutide from the Belgium children of Ruyen. To the little american of (?) 1914-1918"

                                                                                                                                                   

 

11:16 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)