25-10-11

Back to... (2)

Jaaja... de jonge garde kan het niet laten: de leuke affiches zijn er weer!   Een foto van net na de eerste wereldoorlog aan de spitsloze kerk te zien.

En zoals de titel al doet vermoeden, de maker van de affiche staat met zijn rug naar de Brugzavel. Dus kar keren en tramsporen volgen, de tramstatie voorbijlopen en dan naar rechts...

 

back to 2.jpg

20:46 Gepost in Evenement | Permalink | Commentaren (0)

27-09-11

Erfdeel Kluisbergen, het Tijdschrift 2

Het tweede tijdschrift is er!   Tweeënzeventig pagina's vol gemeentegeschiedenis.  Eigenlijk is het toeval maar de meeste artikels gaan over de oorlogsgeschiedenis van onze gemeente.  Dit onderwerp was tot op heden zo goed als onbesproken gebleven (zo wijdt het uitgebreidde boek "De Lange Weg naar Kluisbergen" amper enkele alinea's aan beide oorlogen) en werd het dus hoog tijd om deze bewogen geschiedenis eens neer te schrijven: van de oversteek van de Schelde door Duits troepen in 1940, de bezetting van het klooster te Kwaremont in 1914-18, het krijgsgevangenenkamp te Calmont, enz.  Natuurlijk zijn ook de vervolgverhalen van Liederick en het oorlogsdagboek van René Buysens terug te vinden in de tweede editie.  En voor de grappige noot zorgt een prachtig relaas uit de processen-verbaal van enkele veldwachters uit einde 19e eeuw.  We zijn alvast tevreden met het resultaat van de tweede editie.  Zeer binnenkort zullen de tijdschriften bij de leden in de bus gestoken worden!

Geïnteresseerd in het tijdschrift?  Voor amper € 8 per jaar kan u zich lid maken en kan u genieten van 2 tijdschriften per jaar in een handig pocketformaat!

 

ek tijdschrift 1.2.JPG

20:33 Gepost in boeken | Permalink | Commentaren (0)

17-09-11

Archeologische vondsten in Ruien

 

In het kader van het bouwproject Rosalinde voerde SOLVA op een terrein langs de Kapellestraat een proefsleuvenonderzoek uit. Rosalinde is gelegen in de nauwe doorgang tussen de Kluisberg en de Schelde, vlakbij Romeinse bewoningssites en in de nabijheid van een Romeinse baan. Op bepaalde delen van het terrein zijn in het verleden tijdens een prospectie dakpanfragmenten (Romeinse type) en glauconiethoudende kiezelzandsteen aangetroffen, op basis waarvan bewoningssporen konden vermoed worden. En deze vermoedens waren correct, het proefsleuvenonderzoek bracht een aantal vondsten aan het licht die kunnen gelinkt worden aan Romeinse bewoning.  In het volgende Gemeentelijk Informatieblad zullen er meer details bekend gemaakt worden. 

archeologie.jpg

 

23:25 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)

Uitvalsbasis

De kogel is door de kerk: de werkgroep Erfdeel Kluisbergen krijgt van het gemeentebestuur een lokaal ter beschikking!  De bovenverdieping van het oud gemeentehuis te Berchem zal spoedig ingericht worden als archief en vergaderruimte. Naar de toekomst toe willen we ook op vaste tijdstippen het archief openstellen voor het publiek. Voor wie eens wil snuisteren in de geschiedenis van de gemeente of informatie wenst ivm de werking van Erfdeel Kluisbergen.  De eerste stappen werden gezet, spoedig meer nieuws.

 

oud gemeentehuis.JPG

23:10 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)

05-06-11

Erfgoeddag 2011

Ondertussen zijn we weer enkele weken verder.  Erfgoeddag te Zulzeke was een geslaagde dag: een zeer goede opkomst, mooi weer, gevuld programma en een prachtige omgeving om in te wandelen. De antwoordformulieren werden verbeterd en de prijswinnaars zijn nu ook gekend!  Binnenkort zullen deze een brief in de bus mogen verwachten. 

 

zulzeke cover_Sunburst_2.jpg

Sfeerbeelden op de site van Kluisbergen:

https://picasaweb.google.com/webgkl/WAKErfgoed2011#

10:04 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)

19-04-11

Zulzeke erfgoedbrochure

Voor de deelnemers van de wandelzoektocht te Zulzeke hebben we deze al klaar liggen!  Wat extra leesvoer over de geschiedenis van Zulzeke: beknopt en in een handige pocketformaat.

 

zulzeke brochure.JPG

 


 

17:37 Gepost in boeken, Evenement | Permalink | Commentaren (0)

02-04-11

1 mei Erfgoeddag

En het wordt een jaarlijkse traditie:  Erfdeel Kluisbergen organiseert een volgende wandeling langs het erfgoed in onze gemeente.  Dit jaar viel ons oog op zulzeke.  Het plattelandsdorp met een schat aan erfgoed!  Dikwijls goed verborgen maar eigenlijk nog heel wat zichtbare geschiedenis. Om het voor de bezoekers wat leuker te maken, is er dit jaar een wandelzoektocht in elkaar gestoken. Het parcours is beperkt gehouden tot zo'n 4 à 5 km. Dus al wandelend vragen oplossen en natuurlijk interessante erfgoed-weetjes over Zulzeke vergaren.

Dus wandelen in Zulzeke op 1 mei!  Meer informatie kan u vinden op de gemeentelijke website of te lezen in het volgend gemeenteblad.

 

banner zulzeke zoektocht.JPG

 

 

 

10:43 Gepost in Evenement | Permalink | Commentaren (0)